I Texasvärmen tillagas maten långsamt 

Barbecue (BBQ)

En blandning mellan en varmrök och en kolgrill, här tillagas mat långsamt på låg temperatur med ved som ger en djup smak med rökiga toner och mört kött som smälter i munnen. 

Traditionen dikterar att man bygger sin egen Barbecue, så resan börjar våren 2018 när Jack sparar undan en 500 liters ackumulatortank med siktet inställt på att bygga en BBQ, men det tog över 5 år innan drömmen sattes i spel. 

Vi började med att montera ben på tanken

Sen två skorstenar, för det är dubbelt så coolt som en skorsten...

Principen är enkel, på vänster sida har man skorstenen, på höger sida har man en låda som man eldar i, i mitten ligger alla gosaker på galler och får rök och indirekt värme som sakta tillagar maten till perfektion. I praktiken är det lite mer jobb än så.

Sista stora steget i tillverkningsprocessen, eldlådan

Med lådan på plats så har vi gjort en lucka och luftventil med knorr.

Galler på plats

Första eldningen, vi eldar med björk och alm, det ger en ganska ordentlig rökig smak, gillar man en rökig whisky så är detta maten för dig. 

Då var detta projektet klart! Nu ska vi bara lära oss laga mat på en ny grill... Denna stora grillen kommer framförallt användas när det är större sällskap på besök, den har en kapacitet på ca 25-30 kg kött åt gången, dvs. mat för ungefär 80 personer.


Vi kommer även göra vårt eget bacon i denna grillen, men då kommer vi hålla temperaturen lite lägre och använda den mer som en klassisk rök.